Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care și-au stabilit reședința în Spania și pentru a clarifica o serie de confuzii produse în ultima vreme, Consulatul General al României la Bilbao aduce la cunoștința persoanelor interesate câteva precizări cu privire la reînnoirea și preschimbarea permiselor românești cu unele spaniole:
Cadrul legal:
Directiva 126/2006/CE a Parlamentului European şi a Consiliului reprezintă cadrul legal european care reglementează regimul permiselor de conducere emise în statele membre ale Uniunii Europene. Prezenta Directivă are caracter obligatoriu și a fost transpusă în dreptul intern al statelor membre până la data de 19.01.2013, având ca principal scop armonizarea legislației privind permisele de conducere emise în statele membre UE și implementarea unui model unic de permis de conducere. În România,Directiva 126/2006/CE a fost transpusă prin Legea 203/2012 care aduce modificăriCodului Rutier, iar în Spania prin Real Decreto 818/08.05.2009 prin care se aprobăReglamento General de Conductores.
Având în vedere prevederile legislației europene, se disting două categorii de permise:
Permisele de conducere emise în statele membre UE, deci și cele românești, sunt valabile în Spania. Astfel, permisele de conducere obținute anterior datei de 19.01.2013 rămân valabile în Spania în aceleași condiții în care au fost obținute în România până la expirarea perioadei lor de valabilitate. În practică, acest lucru înseamnă că cetățenii români rezidenți în Spania, titulari ai unor permise românești eliberate înainte de 19.01.2013 le pot folosi în Spania până la expirarea perioadei de valabilitate, când le vor reînnoi conform legislației din țara de reședință.
Posesorul unui permis de conducere românesc, care are reședința în Spania se supune dispozițiilor legii spaniole în ceea ce privește valabilitatea, verificarea aptitudinilor și acumularea de puncte.
Notă: Sunt considerați rezidenți în Spania toți cetățenii europeni, inclusiv cei români, titulari de NIE care nu au renunțat în mod expres la reședința spaniolă în fața reprezentanților de la Oficina de Extranjeria (Atentie! În România, conform legislației române în vigoare, un cetățean român poate avea un singur domiciliu și mai multe reședințe. Prin urmare, chiar dacă regula cu privire la reședință este diferită în România de cea din Spania, autoritățile spaniole îi consideră rezidenți ai propriei țări pe toți aceia care și-au obținut NIE).
29.11.2019
06.11.2019
01.11.2019